PIS

Q&A dotyczące żywności i koronawirusa

 

Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 r. stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów aby miało to miejsce.

EFSA podkreśla, że stale monitoruje sytuację dot. ogniska zakażenia SARS COV-2, które jest źródłem zachorowań w bardzo wielu krajach.

W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa dalej.

Obróbka termiczna a koronawirus

Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.

Jak przenosi się SARS COV-2?

Bezpośrednio – poprzez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby (droga kropelkowa, ale również kał i mocz).

Pośrednio – poprzez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej poprzez kichanie i kaszel.

Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.

Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?

Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością. Dotyczy to również SARS COV-2. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:

  • Właściwą higienę rąk
  • Higienę kasłania/kichania

 

  • Zasady bezpieczeństwa żywności
  • Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
  • Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.

Kochani Uczniowie!

Podaję listę filmów, głównie dla klas 5 i 6, ale nie tylko :) Zaproście rodziców do wspólnego oglądania.

Na naszym szkolnym Facebooku w komentarzach podajcie swoje propozycje filmów i seriali dla całej rodziny.

,, Mój biegun" ,, Cudowny chłopak" ,, Coco" ,, Ania z Zielonego Wzgórza " ,, Tajemniczy ogród" ,, Charlie i fabryka czekolady" ,, Billy Elliot" ,,O chłopcu, który ujarzmił wiatr " ,, Był sobie pies" ,, Percy Jackson " - wszystkie części

Miłego oglądania :) A. Mikulska

Kochani Uczniowie!

Jeśli interesuje Was informatyka, zapraszam na strone dlaucznia.migra.pl, na której znajdują się lekcje, np:

Klasa IV - Temat 08. Sterujemy duszkiem po ekranie
Klasa V - Temat 08. Zadania projektowe – Baltie i Scratch
Klasa VI - Temat 08. Zabawy z algorytmami
Klasa VII - Temat 14. Komórka, adres, formuła
Klasa VIII - Temat 13. Więcej o pracy w arkuszu kalkulacyjnym 

Na stronie znajdują się też inne materiały do samodzielnej edukacji, np. filmiki z inspiracjami lub gry edukacyjne (dla młodszych klas).

Miłośnicy programowania znajdą ciekawe rzeczy na stronie www: instalogik.pl

Polecam :)   B. Kochańska

Dodatkowe informacje