Q&A dotyczące żywności i koronawirusa
Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 r. stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów aby miało to miejsce.
EFSA podkreśla, że stale monitoruje sytuację dot. ogniska zakażenia SARS COV-2, które jest źródłem zachorowań w bardzo wielu krajach.
W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa dalej.
Obróbka termiczna a koronawirus
Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.
Jak przenosi się SARS COV-2?
Bezpośrednio – poprzez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby (droga kropelkowa, ale również kał i mocz).
Pośrednio – poprzez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej poprzez kichanie i kaszel.
Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.
Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?
Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością. Dotyczy to również SARS COV-2. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:
- Właściwą higienę rąk
- Higienę kasłania/kichania
- Zasady bezpieczeństwa żywności
- Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
- Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.
Kochani Uczniowie!
Podaję listę filmów, głównie dla klas 5 i 6, ale nie tylko :) Zaproście rodziców do wspólnego oglądania.
Na naszym szkolnym Facebooku w komentarzach podajcie swoje propozycje filmów i seriali dla całej rodziny.
,, Mój biegun" ,, Cudowny chłopak" ,, Coco" ,, Ania z Zielonego Wzgórza " ,, Tajemniczy ogród" ,, Charlie i fabryka czekolady" ,, Billy Elliot" ,,O chłopcu, który ujarzmił wiatr " ,, Był sobie pies" ,, Percy Jackson " - wszystkie części
Miłego oglądania :) A. Mikulska
Kochani Uczniowie!
Jeśli interesuje Was informatyka, zapraszam na strone dlaucznia.migra.pl, na której znajdują się lekcje, np:
Klasa IV - Temat 08. Sterujemy duszkiem po ekranie
Klasa V - Temat 08. Zadania projektowe – Baltie i Scratch
Klasa VI - Temat 08. Zabawy z algorytmami
Klasa VII - Temat 14. Komórka, adres, formuła
Klasa VIII - Temat 13. Więcej o pracy w arkuszu kalkulacyjnym
Na stronie znajdują się też inne materiały do samodzielnej edukacji, np. filmiki z inspiracjami lub gry edukacyjne (dla młodszych klas).
Miłośnicy programowania znajdą ciekawe rzeczy na stronie www: instalogik.pl
Polecam :) B. Kochańska
Zachęcamy do oglądania: