,,Z wizytą w piekarni"
Wyjście do piekarni było poprzedzone lekcjami o tematyce „Skąd się bierze chleb”, na których uczniowie mogli zapoznać się z procesem powstawania pieczywa, do czego służą różne produkty, co można z nich zrobić oraz jak ważne miejsce zajmuje w piramidzie żywienia chleb, szczególnie ciemny.
Podczas wizyty w piekarni uczniowie:
• Dowiedzieli się jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy,
• Zwiedzali pomieszczenia,
• Rozmawiali z piekarzem i zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba,
• Poznali urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania chleba,
• Rozróżniali różne gatunki chleba i mąki,
• Obserwowali czynności piekarza
• Na zakończenie wizyty udali się na degustację babeczek.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni z wizyty w piekarni, zaciekawiła ich użyteczna i ważna dla innych ludzi praca piekarza i cukiernika.
Podczas wizyty w piekarni uczniowie:
• Dowiedzieli się jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy,
• Zwiedzali pomieszczenia,
• Rozmawiali z piekarzem i zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba,
• Poznali urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania chleba,
• Rozróżniali różne gatunki chleba i mąki,
• Obserwowali czynności piekarza
• Na zakończenie wizyty udali się na degustację babeczek.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni z wizyty w piekarni, zaciekawiła ich użyteczna i ważna dla innych ludzi praca piekarza i cukiernika.
opiekun II B Dorota Weiwer